Texas Assistive Technology Network Statewide Conference

Home  Register  Program/CEUs  Travel/Lodging  Schedule  Handouts  Present  Exhibit  Podcasts


2017 Schedule at a Glance: 

* Only invited Featured Presentations listed in this schedule at a glance.

Tuesday, June 13, 2017

Wednesday, June 14, 2017

Thursday, June 15, 2017

Twenty-two (22) Half-day Concurrent Sessions from Featured Presentations*

Forty-eight (48) Concurrent Sessions from Featured Presenters*, AT Practitioners, and Exhibitors

Separate Post Conference Implementation Session

7:30 - 4:00 

Registration

8:00 - 4:00 

Registration

 8:00       Register HERE $35

8:00 - 4:30 

Exhibit Hall Open

8:00 – 4:30 

Exhibit Hall Open

 NO EXHIBIT HALL

8:30 - 11:30 (180 minute Sessions)

Session A

Concurrent Featured Presentations*:

  • Todd Hansen- The Importance of Process: Learning Disabilities and Assistive Technology

  • Keri Huddleston- “Help! I’m an AT Specialist and I can’t get up!” Creating manageable school based AT services

  • Kelly Fonner- First Scribbler! First Writer! First Author!

  • Rachel Kruzel and Nicole Krier- Toolkit for Transition: Preparing Student for Postsecondary Education

  • Mike Merotta- Using Chromebooks to Support ALL Students

  • Ike Presley- College Bound: Practical Steps for Students Who Are Blind or Visually Impaired

  • Pat Ourand and Lisa Bardach- Eye gaze assessment: The Nuts and Bolts

  • Diana Petschauer- Apps & AT Across the Curriculum-Engaging & Including Diverse Learners in a UDL Environment

  • Ike Presley- Sessions on Visual Impairment TBD

  • Jillian Reynolds and Alise Crossland- Integrating Technology into the Classroom

  • Erin Sheldon- AT Considerations and Planning for Students with Angelman Syndrome

  • Therese Willkomm- iCreATe - Creating, Reusing, Exploring Assistive Technology

(180 minutes)

8:30-9:30 (60 minute sessions)

8:30-10:00 (90 minute sessions)

Session C

Concurrent AT Practitioner and Exhibitor Presentations, and

Featured Presentations*:

  • Cathy Binger- Building Syntax Skills with Children Who Need AAC

  • Bruce McClanahan- Using the iPad in the Educational Setting with Visually Impaired Students

8:30- 12:00 noon- Session Content

This a POST CONFERENCE SESSION designed to give participants a chance to process what they learned at the Texas Statewide AT Conference, meet with their district teams, network with other district teams, and make action plans to implement what they learned at the Conference. 

10:10-11:10 (60 minute sessions)

Session D

Concurrent AT Practitioner and Exhibitor Presentations, and a

Featured Presentation*:

  • Cathy Binger- Where Do I Start? Dynamic Assessment for Children using AAC

11:20-12:20 (60 minute sessions)

Session E

Concurrent AT Practitioner and Exhibitor Presentations

11:30 - 1:00 

Lunch (provided)  Einstein's Bros.- boxed lunch includes chips, cookie, and bottled water

  • Chicken Salad on Multigrain

  • Smoked Ham on Potato Bread

  • Tasty Turkey on Asiago

  • Tuna on Multigrain

  • Veg Out on Multigrain

  • Salad option

12:20-1:20

Lunch (provided) Alonti Caterers- boxed lunch includes chips, cookie, and bottled water

  • Veggie in Foccacia

  • Roast Chicken on Focaccia

  • Turkey on Ciabatta and Wheat

  • Ham on Wheat or White

  • Chicken Salad on Wheat

Conclude at 12:00 pm

No Lunch Provided

  

 

1:00 - 4:00 (180 minute Sessions)

Session B

Concurrent Featured Presentations*:

  • Lee Lenz-Edwards and Sharon Moya- The Legal Framework: Telling It Like It Is!

  • Todd Hansen- Technologies and Strategies to Help Students Start, Focus, and Finish Strong

  • Kelly Fonner- Alternative Access to PODD by Students with Physical Challenges

  • Keri Huddleston- Asperger Syndrome (ASD) and school: What does it take, REALLY? Top ten solutions for success

  • Rachel Kruzel and Nicole Krier-Free and Low Cost Assistive Technology to Support the Transition from K-12 to Higher Education

  • Bruce McClanahan- Tips and Techniques for using the Screenreader ChromeVox Next on the Chromebook

  • Mike Marotta- The Power of Chrome: Tools and Support for ANY Platform

  • Pat Ourand and Lisa Bardach- Eyes on Eye Gaze: Tips, Tricks and Hands-on

  • Diana Petschauer- AT and Apps to Support Math for Diverse Learners!

  • Jillian Reynolds and Alise Crossland- Facilitating Technology Implementation: Strategic Planning for AT Specialists and Administrators

  • Erin Sheldon- Literacy and Language Development for Students with Angelman Syndrome and Related Significant Disabilities

  • Therese Willkomm- 101 Assistive Technology Solutions Made Using Corrugated Plastic Signs

 (180 minutes)

1:20-2:20 (60 minute sessions)

1:20-2:50 (90 minute sessions)

Session F

Concurrent AT Practitioner and Exhibitor Presentations, and a

Featured Presentation*:

  • Cathy Binger- Why Won’t They Do What I Asked Them to Do?: Partner Instruction in AAC Part 1

3:00-4:00 (60 minute sessions)

3:00-4:30 (90 minute sessions)

Session G

Concurrent AT Practitioner and Exhibitor Presentations, and a

Featured Presentation*:

  • Cathy Binger- Why Won’t They Do What I Asked Them to Do?: Partner Instruction in AAC Part 2